Freenet je anonymizačná sieť podobná tej, ktorú vytvára program Tor. Na rozdiel od neho však funguje ako p2p, takže neexistujú problémy s preťaženými službami, čím populárnejšie niečo je, tým rýchlejšie to bude fungovať. Ako hľadať a sťahovať takéto súbory si ukážeme pomocou programu Frost, ktorý pracuje v sieti Freenet.

Sieť Freenet funguje ako anonymná p2p sieť na výmenu informácií a súbor. Každý počítač pripojený do siete Freenet poskytuje úložisko, do ktorého sa ukladajú zašifrované dáta zo siete Freenet. Tým je zabezpečená odolnosť voči cenzúre a zároveň nemusíte riešiť vlastný server ako v prípade siete Tor.

Frost vytvára systém podobný známemu Usenetu. Ak Vám to nič nehovorí, môžete si to predstaviť ako globálnu mailovú schránku v ktorej si čítate správy, ktoré poslali ostatní ľudia. Pričom môžete vkladať prílohy alebo odkazovať na nahraté súbory v sieti Freenet.

Príprava na inštaláciu

Keďže Freenet aj Frost sú napísané v jazyku Java, stiahnite a nainštalujte si program Java. Inštalácia je jednoduchá, stačí odsúhlasiť podmienky, next, next, ok a je to to. Aj vďaka tomu, že oba programy sú v Jave, fungujú tiež v iných operačných systémoch. V tomto návode ukážem postup inštalácie pre Windows XP, v princípe však tento postup platí aj pre Linux.

Ako nainštalovať Freenet

Zo stránok projektu Freenet si stiahnite inštalačný súbor:

Stiahnutie programu Freenet

Po stiahnutí inštalačného súboru kliknite naň pravým tlačítkom myši a vyberte ponuku Open/Otvoriť alebo použite dvojklik:
Spustenie inštalácie Freenetu

Otvorí sa okno, či skutočne chcete spustiť program, kliknite na Run/Spustiť:

13spustenie-instalacie-2-freenet-

V inštalačnom okne môžete nastaviť inštaláciu. V tomto nemusíte nič meniť, stačí kliknúť na Install. Žiaľ Freenet je len v angličtine:

Inštalácia programu Freenet - nastavenia

Po úspešnom dokončení inštalácie stačí odkliknút OK:

Úspešné dokončenie inštalácie Freenetu

Teraz sa program Freenet usídlil v oznamovacej oblasti (tray) vedľa hodín:

Freenet tray

Dvojklikom na ikonu Freenet-u pri hodinách spustíte Freenet. Ako prvé treba odklikať poinštalačné nastavenia. Vyberte možnosť “Click here to continue”:

Poinštalačné nastavenia Freenet

Ako prvé je odporúčanie používať iný prehliadač na prácu s Frenetom. V tomto článku však budeme všetku aktivitu robiť v programe Frost, takže to môžme s kľudom odignorovať kliknutím na “Click here to continue”:

18-odporucenie-prehliadac-freenet-

V ďalšom okne nemusíte nič meniť, stačí kliknúť na “Continue”:

19-update-plugin-freenet-

V ďalšom okne môžete nastaviť “Darknet”, ak poznáte v sieti Freenet ľudí, ktorím dôverujete, môžete sa pripájať do siete prostredníctvom ich počítačov. Ak nikoho nepoznáte, vyberte možnosť Low (pre nižšiu mieru anonymity) alebo Normal (pre vyššiu mieru anonymity), voľbu potvrďte “Continue”:

21-darknet-freenet-

V ďalšom okne môžete vybrať ochranu pred prípadným útokom na anonymitu od ľudí, ktorých v sieti Freenet poznáte, po výbere kliknite na “Continue”:

22-darknet-zabezpecenie-freenet-

V ďalšom okne potvrďte voľbu fajkou a “Continue”:

23-darknet-potvrdenie-freenet-

V ďalšom okne môžete nastaviť, či sa majú dáta Freenetu šifrovať. Vyberte LOW alebo NORMAL ak nerobíte na Freenete nič problematické alebo ak šifrujete celý disk. Vyberte HIGH ak chcete, aby sa Freenet nedostal k dátam bez zadania hesla a napíšte heslo. Ja som vybral možnosť HIGH, potom stačí kliknúť na “Continue”:

Freenet nastavenie šifrovania

V ďalšom okne môžete nastaviť rýchlosť internetového pripojenia pre Freenet. Freenet totiž využíva internetovú linku, ak je nevyťažená iným programom. Zvoľte menšiu hodnotu ak máte obmedzené pripojenie alebo väčšiu hodnotu ak máte neobmedzené pripojenie, výber potvrďte “Continue”:

Nastavenie rýchlosti pripojenia Freenet

Keďže Freenet používa na ukladanie dát pripojené počítače, môžete zvoliť, koľko dát môže Freenet ukladať vo Vašom počítači. Všetky tieto dáta sú zašifrované a nikdy sa nedozviete, čo presne skladujete. Rozšifrujú sa až keď si ich niekto vyžiada zo siete. Toto slúži ako ochrana, pretože nikto nevie, aké dáta máte v počítači. Hodnotu úložiska by ste mali nastaviť aspoň toľko, aké veľké súbory chcete sťahovať. 10GB je primeraná hodnota (avšak ím viac, tým lepšie pre sieť Freenet), voľbu potvrďte “Continue”:

Veľkosť úložiska Freenet

Týmto sme dokončili poinštalačné nastavenia, stačí kliknúť na “Click here to start using Freenet”:

Ukončenie nastavenia Freenet

Dostanete sa do hlavného okna Freenetu. Toto okno si môžete otvoriť kedykoľvek zadaním adresy http://127.0.0.1:8888/ do akéhokoľvek prehliadača.

V okne vidíte upozornenia (červený trojuholník), upozornenie skryjete kliknutím na tlačítko “Hide”.

V pravej hornej časti vidíte počet iných počítačov – nodov – na ktoré ste pripojený. V tomto prípade 4 nody z 12, čo je dosť málo na rýchle fungovanie Freenetu. Najlepšie je počkať, pokým sa počítač nepripojí k aspoň 8 nodom a potom robiť ďalšiu prácu ako si zbytočne naťahovať nervy v pomalej sieti. Pripojenie k väčšiemu počtu nodov môže trvať od 5-15 minút.

V dolnej časti okna môžete vidieť odkazy na linkovacie stránky v sieti Freenet. Jednoducho kliknite, počkajte na načítanie stránky a môžete surfovať v sieti Freenet:

Hlavné okno Freenetu

Ako inštalovať Frost

Z domovských stránok si stiahnite program Frost. Program sa neinštaluje, stačí ho rozbaliť (zip archív zvládne Windows v základnej inštalácii, možno však používate program WinRAR).

Ak nemáte nainštalovaný iný rozbaľovací program (napr. WinRAR), môžete ísť podľa tohto návodu:

Frost - rozbalenie

V ďalšom okne môžete vybrať, kde sa má Frost rozbaliť, môžete všetko nechať tak a odlikať Next/Ďalej:

Rozbalenie Frostu 2

Opäť kliknite na Next/Ďalej:

Frost je rozbalený, môžme kliknúť na Finish/Koniec pre zobrazenie obsahu, alebo zatvoriť okno a jednoducho sa tam preklikať (v ľavom dolnom rohu mám rozbalený adresár s Frost-om):

Otvorí sa adresár Frostu, dvojklikom na jeho ikonu spustíte program:

Spustenie programu Frost

Hneď po spustení sa program Frost spýta, ktorú verziu Freenetu používame. V našom prípade je to 0.7, takže označte túto možnosť a kliknite na OK:

Nastavenie verzie Freenetu pre Frost

Ďalej zvoľte prezývku, nad výberom rozmýšľať nemusíte, kľudne môžu byť aj dve osoby s tou istou prezývkou. Či prezývku v samotných diskusiách používať budete, alebo sa skryjete ako anonym je Vaša voľba:

Frost voľba prezývky

Po zvolení prezývky sa zobrazí okno programu Frost:

Frost - hlavné okno

Frost má teraz nastavené sťahovanie správ 5 dní dozadu. Je vhodné pri prvom spustení túto hodnotu zvýšiť, nech sa stiahnu aj trocha staršie avšak stále aktuálne správy. 30 dní dozadu je optimum, bez obáv môžete nastaviť aj viac. Zároveň treba zmeniť aj počet dní dozadu, za ktoré sa zobrazujú správy na rovnakú hodnotu.

Takže kliknite v hornom okne na “Preferences” v okne nastavení vyberte položku “News (1)” a nastavte položky “Number of days to display (15)” a “Number of days to download backwards (5)” na hodnotu 30 alebo viac a kliknite OK:

Frost - preferences

Frost - nastavenie sťahovania správ

Práca s programom Frost

Teraz už len stačí čakať na načítanie správ. Kým sa načíta väčšina správ, môže to trvať aj dva dni (keď pustíte počítač po príchode domov). Prvé správy sa však začnú postupne zobrazovať už v priebehu pár desiatok minút.

V ľavom panely stačí jednoducho kliknúť na fórum, ktorého obsah nás zaujíma. V tomto prípade je to fórum Test:

Frost - zobrazenie správ

Keďže sme v testovacom fóre, môžme kliknutím na ikonu obálky vytvoriť novú správu:

Frost - vytvorenie novej správy

V riadku from vidíte svoju prezývku, keď kliknete na modrú šípku vpravo, môžete vybrať položku Anonymous a prispieť ako anonym. Nezabudnite napísať aj predmet správy “Subject”. Prvý riadok v správe sú informácie o správe, tie nemažte, pod ne napíšte čo len chcete. Po kliknutí na obálku so šípkou sa správa odošle:

Frost - napísanie správy

Odchádzajúce správy sa nachádzajú v priečinku “Outbox”. Kým sa správa odošle, môže to trvať niekoľko minút až niekoľko hodín. Už sa mi stalo, že som večer poslal správu, na noc som vypol počítač, poobede na druhý deň zapol a správa odišla až potom:

Frost - Outbox - Odchádzajúce správy

To, čo zatiaľ vidíte v ľavom stĺpci nie sú všetky fóra. Odporúčam prečítať si fórum “boards”, kde možno niekto už požiadal o zoznam ďalších fór. V tomto prípade som sa musel spýtať sám. V prílohe som pohľadal fóra, ktoré by ma zaujímali, označil a pridal do môjho zoznamu kliknutím pravým tlačítkom a výberom “Add board(s)” (odporúčam pridať si nové fórum pre CZ a SK cs.freenet. Keď ho v zozname nenájdete, vypýtajte si ho):

Frost - pridanie fóra do zoznamu

Sťahovanie súborov v sieti Freenet – program Frost

Sťahovanie súborov z karty Search

Program Frost umožňuje zdielať súbory bez toho, aby sa zbytočne hneď nahrali do siete Freenet. Nahrávanie začne, až keď bude chcieť súbor. Stačí sa prepnúť do karty “Search” a niečo pohľadať:

Frost search - hľadani súborov

Na súbor, ktorý chceme stiahnuť stačí kliknúť pravým talačítkom myši a vybrať voľbu “Download selected key(s)”:

Priebeh sťahovania môžme sledovať v karte Downloads:

Frost downloads - sťahovania

Sťahovanie súborov z fóra

Podobne ako v hľadaní funguje aj sťahovanie súborov priamo z fóra. Základný rozdiel oproti predošlému je, že tieto súbory sa najprv nahrajú do siete a až potom si ich môžme stiahnuť. Stačí nájsť fórum, ktoré by nás zaujímalo, pozrieť správy a vybrať si z niektorej nejaký ten súbor:

Frost - čítanie správy s kľúčom

Stačí kliknúť na modro označený text – kľúč k súboru – a vybrať ponuku Download file key:

Frost - download file key

Priebeh sťahovania si môžete pozrieť v karte “Downloads”:

Frost Downloads - karta sťahovania

Odkazy

Jedny z najväčších zdrojov kľúčov k zaujímavým súborom sú stránky (funguje len ako máte pustený freenet):
http://127.0.0.1:8888/freenet:USK@YpnNGjLhRh2bJ0VlNTUA0fW-YRm4z354gYx8KzaJJEk,gPjpesIClgC3VFJdiG1dP0M-97FOuGWmc4sR3zH6KcI,AQACAAE/fpemm/22/

http://127.0.0.1:8888/freenet:USK@zytDNEMvKisLgYNSAyeb2xxzjMxksVYjNGBhkZ7yW8s,xTRx5l1yleS9B9gx1HBP-5eG-sW58MFRnrqXRcZqkXg,AQACAAE/FreenetWarezPortal/161/

Ďalšie zdroje sú diskusné fóra na Froste (stačí kliknúť do ľavého panelu so zoznamom diskusných fór, vybrať položku Add a new board do riadku Name napísať meno, kliknúť na OK a počkať kým sa načítajú staršie správy):
fpemm
movies
tv-episodes
E-Books

Záver

Freenet je zaujímavou alternatívou k anonymizačnej sieti Tor. Na rozdiel od nej však ide o p2p, čiže ideálna sieť na zdieľanie objemných súborov … a tiež rýchlejšia. V kombinácií s programom Frost je výmena odkazov – kľúčov k súborom – veľmi jednoduché. A sa nemusíte starať o vlastný server, nahratý súbor sa nachádza niekde v počítačoch používateľov siete Freenet. Samotný Freenet sa dá tiež jednoducho použiť ako náhrada za rapidshare.

Je len otázkou času, kedy sa začnú naháňať sťahovači nielen v USA, ale aj u nás.

Odkazy:

Freene – domovská stránka, Freenet na Zive.sk

Frost, Frost wiki, Vytvorenie vlastného Frost fóra