.onion je hlavná pseudo tld siete TOR. Systém umožňuje vytvárať “undergroundový internet” s utajením návštevnika webovej stránky a aj prevádzkovateľa webovej stránky (hidden services).

Tor

Ak neviete, čo je to tor:

Hidden services

Sieť Tor je známa najmä vďaka možnosti anonymne surfovať po internete. Navyše však umožňuje pripájať do siete Tor anonymné servery, Hidden services (skryté služby). Návrh systému neumožňuje odhaliť identitu prevádzkovateľa serveru.

Každá skrytá služba je identifikovaná svojim odtlačkom a suffixom .onion, napríklad wez3u5drf5uzgueo.onion, zjednodušene sa jedná o vlastný DNS systém.

Skrytá služba vytvorí niekoľko tunelov na uzly (počítače) cez ktoré je zabezpečený anonymný prístup anonymného návštevníka na anonymný server.

Prístup do tejto utajenej siete je umožnený len používateľom siete Tor, zvonku je neprístupný.

Možné využitie

Spôsobu využívania Hidden services sa medze nekladú. Cez sieť Tor je možné prevádzkovať internetové stránky, e-mail, IRC (niečo ako ICQ), zdieľacie služby bez ohľadu na legalitu obsahu.

V sieti Tor je možné naraziť na ľubovoľný obsah. Či už blog nejakého Iránca alebo kvázi teroristické návody a najmä kvantum ľubovoľného porna (žiaľ vrátané detského porna). Obsah niektorých stránok neodporúčam sťahovať do počítača pokiaľ nepoužívate šifrovanie, pretože môže byť v SR ilegálny.

Stačí trocha skúsenejší nácek, Slovenská naci scéna sa nasťahuje do siete Tor a Kaliňákovi môžu ukázať vztýčený prostredník.

Rovnako svoje miesto môže nájsť katalóg softwérových crackov, veci ohľadne new world order alebo blogy nespokojných štátnych úradnikov…

Najznámešie weby

prístupné len cez Tor

http://xqz3u5drneuzhaeo.onion/ – Freedom Hosting, služba ktorá poskytuje hostingové služby

http://l6nvqsqivhrunqvs.onion/ – onionforum, známe diskusné fórum o všeobecných aj špecifických otázkach (aktuálne takmer 15000 príspevkov). Diskutuje sa o úplne o všetkom

http://kpvz7ki2v5agwt35.onion/wiki/index.php/Main_Page – Hidden wiki, rozcestník stránok (fóra, irc siete, zdieľanie súborov…)

http://l73fuoioj5hzznxc.onion/ – Toogle- katalóg stránok umožňujúci hľadanie (niečo ako kedysi Zoznam.sk)

http://gaddbiwdftapglkq.onion/ – kópia známej (a vládami napádanej) webovej služb wikileaks

Vytvoriť zoznam všetkých služieb/stránok siete Tor je nemožné, veľa služieb po čase zanikne. Vyhľadávač podobný googlu neexistuje, jedinú možnosť vyhľadávania ponúka Toogle (vyššie) a iné, ktoré však fungujú ako katalóg web stránok.

Vytvorenie vlastnej skrytej služby

Pokiaľ chcete vytvoriť vlastnú skrytú službu. môžete využiť hostignové služby siete Tor (hore je jedna uvedená), prípadne si môžete vytvoriť vlastnú:

http://www.torproject.org/docs/tor-hidden-service.html

http://en.linuxreviews.org/HOWTO_publish_anonymously_on_the_Internet_using_Tor

http://ubuntu-unleashed.com/2008/03/howto-setup-anonymous-ssh-via-tor-hidden-services.html

Ak si netrúfate na vlastnú skrytú službu, napísal som návod ako vytvoriť vlastné webové stránky na Freedom Hostingu – webhostingové služby v sieti onion.

Podobné možnosti ponúka aj sieť Freenet, ktorá bola vytvorená na anonymné p2p zdieľanie dát, vrátané internetových stránok.