Aktualizácia: GKÚ spustil nový katastrálny mapový portál MAPKA, ktorý umožňuje prehliadanie katastrálnej mapy bez nižšie popísaného postupu aj na Linuxe alebo Androide.

Pomocou katasterportálu sa dá dostať ku katastrálnym mapám. Žiaľ Úrad geodézie stavil na proprietárne technológie, ktoré sa s Linuxom nemajú moc rady a vyžadujú trocha moc práce na správne fungovanie. Našťastie existuje pomerne rýchly spôsob, ako všetky tieto problémy obísť.

Tento postup je možné použiť aj pre operačný systém Windows bez Internet Exploreru.

Základom je program z projektu OpenStreetMapsJOSM (odkaz na stiahnutie v riadku Download the tested JOSM).

JOSM je program napísaný v Jave, takže dúfam, že ju máte nainštalovanú.

1. Nastavíme JOSM práva na pomocou príkazu alebo klikaním:

chmod +x josm-tested.jar

2. Spustíme program JOSM

3. Prejdeme na nastavenia Edit – Preferences a prepneme sa na záložku Configure available plugins (ikona elektrickej zástrčky vľavo):

4. Klikneme na Configure sites … – Add, do okna skopírujeme nasledovný odkaz a potvrdíme:
(neplatná)http://freemapkapor.svn.sourceforge.net/viewvc/freemapkapor/sites/plugin.txt
Nová adresa (upozornil Vilo):

https://raw.github.com/MilanNobonn/freemapKaPor/master/sites/plugin.txt

5. Na vytvorenie zoznamu dostupných pluginov klikneme na Download list, nájdeme freemapkapor, odfajkneme ho a potvrdíme OK:
6. JOSM stiahne a nainštaluje plugin freemapkapor:
7. Po úspešnom nainštalovaní je potrebné vypnúť a znova zapnúť JOSM:

8. Tento krok je nepovinný. Java má trocha problémy s kódovaním a ak by ste len tak cez JOSM spustili freemapkapor, môžu sa v mape pokaziť texty s diakritikou. Tento problém je riešiteľný spustením JOSM cez konzolu takto:

java -Dfile.encoding=cp1250 -jar josm-tested.jar

9. Po spustení je potrebné aktualizovať všetky nainštalované doplnky, potvrďte OK:

10. Po aktualizácii sa ukáže hlavné okno JOSM a v hlavnom panely pribudla ponuka Kapor, klikneme na ňu a otvorí sa okno katastrálnej mapy:

11. Klikneme na ikonu lupy so znamienkom plus a postupne sa preklikáme k potrebnému katastrálnemu územiu:

12. Keď sa priblížite dostatočne, v okne sa ukáže čierna farba a v ľavom panely možnosť odfajknúť zobrazenie parciel

Prvá ponuka Parcely je zobrazenie registra EKN

Druhá ponuka Parcely je zobrazenie registra CKN

Na rozdiel od webovej aplikácie môžme EKN aj CKN zobraziť naraz (tzv. sútlač) a tak sa dá hlavne v EKN ľahšie orientovať:


13. V mape sa dá pomocou lupy približovať alebo vzďaľovať, pomocou ikony ruky sa dá v mape posúvať. Ak chvíľu podržíte kurzor nad nejakou parcelou, ukážu sa základné informácie o nej:

14. Ak máte problém zorientovať sa v katastrálnej mape, môžete si z projektu OpenStreetmaps zobraziť mapu a ľahšie tak nájdete to, čo potrebujete. V JOSM stačí kliknúť Imagery – OpenStreetMap alebo aj satelitné snímky Bing Sat:

JOSM je program slúžiaci na prácu v mapách OpenStreetMaps, do ktorých môže prispievať ktokoľvek. Ak by vás náhodou napadlo niečo opraviť v OpenStreetMaps a založíte si konto, určite si najprv niečo o tom prečítajte, aby ste náhodou niečo nepokazili.

Jeden čitateľ ma v komentároch upozornil na stránku http://www.katasterportal.com/, kde môžete skúsiť používať katastrálnu mapu aj bez nutnosti použiť trocha zložitejší postup popísaný nižšie. Len si dovolím upozorniť, že na mojom Ubuntu som mal s prevádzkovaním tejto stránky trocha problém (zamrzol prehliadač).

Vysvetlivky k rozlične zafarbeným katastrálnym územiam a tiež základy práce s webovou aplikáciou (ak máte Windows a Internet Explorer) nájdete v článku Katastrálna mapa na internete.